Met een exclusieve Rode Neuzen Dag Nieuwsuitzending vanuit het Centraal Station van Antwerpen gaven Evi Hanssen, Jonas Van Geel, Koen Wauters, Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen het startschot voor Rode Neuzen Dag editie 2016. Deze blijft in het teken staan van jongeren met psychische problemen. Eén op vijf jongeren krijgt daar namelijk mee te maken. Uit nieuw recent onderzoek blijkt bovendien dat meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen hier met niemand over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp. 

Om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken en het taboe verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius de tweede editie van Rode Neuzen Dag. Ze willen met grappige acties en de verkoop van Rode Neuzen aandacht vragen voor het probleem en geld inzamelen om jongeren te helpen. Evi Hanssen, ambassadrice van Rode Neuzen Dag 2016: “We liken, sharen en chatten er op los, maar praten over onze echte gevoelens en problemen doen we niet. Tijd om het taboe te doorbreken! We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat we gericht hulp kunnen bieden aan deze jongeren, met meer middelen en meer initiatieven om hen op te vangen. Allemaal samen kunnen we écht het verschil maken.”

 

Vijf nieuwe neuzen ten voordele van het goede doel

Dit jaar zijn er vijf verschillende Rode Neuzen: Jack-A-Hoy, DJ Niësto, Professor Sniff, Ha-Choo en Snotte Belle. Verzamelen, delen en uitwisselen, het mag allemaal. Zet een Rode Neus op en toon dat spreken over psychische problemen geen taboe mag zijn. Een Rode Neus kost €5, waarvan €3,5 naar het Rode Neuzen Fonds gaat. 

Nieuw onderzoek: meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen praat er met niemand over 

Naar aanleiding van Rode Neuzen Dag voerde iVox een onderzoek uit om een beter zicht te krijgen op de problematiek en hoe mensen en meer specifiek jongeren hiermee omgaan. iVox voerde dit onderzoek uit bij 1685 Vlamingen, waaronder 1000 jongeren tussen de 16 en 30 jaar.

Een aantal resultaten:

- meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen (55%) praat met niemand over hun problemen. Eén op drie jongeren met psychische problemen schaamt zich (39%) en geeft zichzelf de schuld (34%).

- Zes op tien  jongeren praat niet met hun ouders over hun problemen. 

- Zeven op tien zet de stap naar hulp niet. Minder dan vier op tien van de jongeren met psychische problemen weet waar ze terecht kunnen voor hulp (36%). Vrienden, familie en kennissen blijken een belangrijke schakel te vormen voor het vinden van de juiste professionele hulp. Eén op twee komt terecht bij professionele hulp via iemand die ze kennen (55%).

Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater: “De recente cijfers bevestigen dat we er nog niet zijn. Niet enkel blijkt de stap voor jongeren om te spreken over hun problemen groot, ook de stap zetten naar hulp is moeilijk. Treffend is dat één op drie ouders aangeeft dat ze niet zouden weten hoe ze met een ‘rodeneuzenprobleem’ zouden moeten omgaan. Met Rode Neuzen Dag willen we tonen dat we geloven in verandering. We geven een signaal: spreek erover, zoek hulp, neem de uitgestoken hand. En met de giften die we inzamelen steunen we de dienstverleners die de jongeren bijstaan.”

 

75 dagen vol Rode Neuzen want 'Het scheelt als je deelt'

Vanaf 19 september tot en met 3 december 2016 zullen VTM,  Qmusic en Belfius mensen oproepen om geld in te zamelen voor het goede doel. Om het belang van Rode Neuzen Dag en de problematiek van de jongeren aan te kaarten zullen vanaf vandaag op tv en radio spots verschijnen die het thema aankaarten. De actie wordt afgesloten met een grote benefietshow op radio en tv op zaterdag 3 december. Q-dj’s Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen zullen in de week voor 3 december de actievoerders in de bloemen zetten. Belfius mobiliseert zijn kantoren en medewerkers om de neuzen te verspreiden en geld in te zamelen.

De Rode Neuzen kan je vanaf maandag 19 september 2016 kopen bij Belfius-kantoren en de actievoerders. Vanaf 3 oktober zijn ze ook in talrijke andere verkooppunten te vinden.  Actievoerders kunnen hun actie registreren op een vernieuwde rodeneuzendag.be, waar nu al meer dan 100 geregistreerde acties terug te vinden zijn.