Tijdens Rode Neuzen Dag 2016 droomden organisatoren VTM, Qmusic en Belfius luidop om met de ingezamelde € 4.103.677 ‘Rode Neuzen Dag-huizen’ op te richten: een fysieke plek in elke provincie waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele hulp. Samen met jongeren in Vlaanderen werd de naam ‘Overkop’ gekozen voor de huizen. Dankzij het ingezamelde geld kunnen jongeren voortaan ook terecht op overkop.be, een online platform waar ze hun hart kunnen luchten.

Na afloop van Rode Neuzen Dag konden organisaties zich inschrijven om via het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, hun schouders te zetten onder een Overkop-huis in hun provincie. De jury, onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, maakte  donderdag 8 juni 2017, bekend dat Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Tienen binnenkort een Overkop-huis openen.

 

Rode Neuzen Dag-ambassadrice Evi Hanssen: "Ik heb me met hart en ziel in voor dit project ingezet. Rode Neuzen Dag is zo belangrijk: jongeren met psychische problemen vinden nog altijd niet de weg naar laagdrempelige hulp. Ik zeg daarom heel graag: zo hard bedankt Vlaanderen! Dankzij jullie zijn er de Overkop-huizen en al de andere initiatieven die we kunnen steunen met het ingezamelde geld. We kunnen hiermee écht het verschil maken.”

 

JONGEREN KUNNEN OOK ONLINE OVERKOP

Overkop wordt ook een digitale plek. Via het online Overkop-platform overkop.be kunnen jongeren, waar ze zich ook bevinden, hun hart online luchten bij een professioneel opgeleid team van vrijwilligers. Naast een serious game en zelftesten, streeft het online platform naar een snelle en rechtstreekse doorverwijzing naar de juiste hulpverlening. Overkop.be wordt verder uitgebouwd met Awel, het online forum waar jongeren nu al terecht kunnen.

LOKALE EN INTERNATIONALE STEUN

De jury besliste ook om 17 lokale initiatieven te ondersteunen die laagdrempelige hulp aanbieden aan jongeren of inzetten op preventie, zoals een interactief stadsgame, creatieve ateliers of een kortfilm gemaakt door leerlingen. De volledige lijst van deze 17 lokale projecten is te vinden op rodeneuzendag.be.

RODE NEUZEN DAG KOMT TERUG IN 2018

De volgende editie van Rode Neuzen Dag vindt plaats in 2018 en zal opnieuw in het teken staan van jongeren met psychische problemen. Ondertussen kan iedereen in Vlaanderen acties blijven organiseren voor Rode Neuzen Dag. Actievoerders kunnen hiervoor hun actie aanmelden op rodeneuzendag.be.