Op dinsdag 27 december 2016 blikt VTM NIEUWS terug op het voorbije jaar met De Film van het Jaar, een eigen jaaroverzicht met de strafste beelden, de belangrijkste nieuwsfeiten en de opvallendste uitspraken van 2016. De aanslagen in Brussel, de Brexit, de verkiezing van Donald Trump, maar ook andere verhalen zoals de Pokemon Go-rage of het succes van popgroep Bazart. Allemaal wordt het in één groot verhaal gemonteerd en voorzien van een krachtige soundtrack. Want muziek is in het jaar waarin we afscheid namen van o.a. David Bowie, Prince, en Toots Thielemans belangrijker dan ooit in De Film van het Jaar. 

Na Stijn Coninx (2014) en Jan Verheyen (2015) is nu Dominique Deruddere de regisseur van De Film van het Jaar. Hij blikt terug, samen met hoofdrolspelers van het voorbije jaar. Meer info over die gasten volgt later.

Dominique Deruddere: “Het is een speciaal jaar. Zoals elk jaar zijn er veel ellendige zaken gebeurd. Met de aanslagen in Brussel was ik toevallig in het land. En Brussel is mijn stad. Het was goed dat ik toen hier was. Dit jaar waren er ook de presidentsverkiezingen. En ik ben ook een Vlaamse regisseur die woont in Los Angeles, in de VS en zit dus nogal dicht op die Amerikaanse verkiezingen. Het lijkt me een heel goede invalshoek om het jaar te bekijken. De president die nu gekozen is, lijkt me ook belangrijk te worden voor de toekomst van de planeet. Helaas moet ik er bij zeggen.”